Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

'Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν τηναυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.'

Ισοκράτης (436 π.Χ. - 338π.Χ. )

Και δια του λόγου το αληθές:

· Ø Ουδείς εξανίσταται για τη δυνατότητα που παρέχεται στους υποκλοπείς να χρησιμοποιούν το υλικό τους με σκοπό να επιβεβαιώσουν κάποια κατηγορία- φήμη. Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων έχει πλέον απολησμονηθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μέσον ώστε να δικαιολογείται η καταστρατήγηση αυτών στο πλαίσιο του ότι «αφού δεν έχω κάτι να κρύψω, γιατί να ανησυχώ;» Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ορισμός. Ονειρεύομαι μια χώρα που όποιος καταθέτει κασέτες, βίντεο κτλ, να αντιμετωπίζει αυτός τη δικαιοσύνη και όχι ο κατηγορούμενος όσο αδιάσειστα να είναι τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

· Ø Ουδείς δακρύζει μήτε για τους ινδούς του Υπουργού Απασχόλησης, μήτε για το αυθαίρετο του Υπουργού (Περιβάλλοντος!) και χωροταξίας. Και για ποιο λόγο να δακρύσει; Αφού ορθώς είπε και ο Υπουργός Απασχόλησης, όλοι το ίδιο κάνουν. Τόλμησε δε φίλα προσκείμενος τύπος στη κυβέρνηση να δημοσιεύσει το δράμα που ζουν οι προαναφερθέντες ινδοί μετά που έχασαν τη «φιλοξενία» του Υπουργού! Ονειρεύομαι μια πολιτική ηγεσία που θα έχει διαβάσει Αριστοτέλη και θα γνωρίζει επαρκώς το ζήτημα της πολιτικής ηθικής.

· Ø Ουδείς ταράζεται με τις αποκαλύψεις περί ΘέμουΜάκη (μαζί πάνε αυτοί, απλώς ο Μάκης είναι λίγο πιο σαΐνι). Προς επίρρωση αυτού επισημαίνω ότι το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ συνεχίζει να είναι η πρώτη σε πωλήσεις εφημερίδα, με σχετική άνοδο το τελευταίο μήνα. Ονειρεύομαι τη βδομάδα εκείνη που οι Έλληνες θα σταματήσουν να αγοράζουν εφημερίδες- ως κίνηση διαμαρτυρίας.

· Ø Ουδείς αντιλαμβάνεται το ζήτημα των πλαστικών σακουλών στην Ελλάδα. Μα είναι δυνατόν να πηγαίνεις σε περίπτερο για να πάρεις τσίχλες και να σου δίνουν σακούλα; Ονειρεύομαι μια Ελλάδα με οικολογική συνείδηση!

· Ø Επίσης, ουδείς αντιλαμβάνεται το κόστος που έχει στα δέντρα μας τα πακέτα των κυριακάτικων εφημερίδων, τις οποίες, ούτως ή άλλως, δεν τις διαβάζουν. Ονειρεύομαι οι συλλέκτες των δευτεροκλασάτων βίντεο να αντικατασταθούν από έλληνες αναγνώστες βιβλίων. Καταγγέλλω δε ότι στο money show που έλαβε χώρα τη 2α και 3η Φεβρουαρίου στο Ζάππειο υπό την αιγίδα της Νομαρχίας, χιλιάδες φυλλάδια μοιράζονταν δίχως να υπάρχει καμία μέριμνα για κάδους ανακύκλωση.

· Ø Και τέλος:

· Ουδείς θυμώνει με τους εκβιασμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου όσον αφορά τη σύσταση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (κοινώς, Ομίλου). Ο κ Παπανδρέου δεν αντιλήφθηκε ότι αφενός οι πανεπιστημιακοί και οι ιδιώτες που επιδίωξαν την σύσταση του Ομίλου δεν είναι υπάλληλοι του κ. Βενιζέλου και αφετέρου ότι ο κ. Βενιζέλος εκπροσωπεί πλέον το 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν έχει κανένα δικαίωμα να το διαγράψει. Εισηγήθηκα και εγώ στο blog του κ. Βενιζέλου να κάνει μια προσπάθεια να σταματήσει την σύσταση του Ομίλου όχι γιατί φοβήθηκα μην τυχόν διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί η διάσπαση θα πρέπει να έχει ως διακύβευμα ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα κι όχι τη σύσταση μιας ΜΚΟ!!! Ονειρεύομαι (και αυτό θα γίνει σύντομα) ένα ΠΑΣΟΚ δημοκρατικό, ένα ΠΑΣΟΚ που αντιλαμβάνεται ότι δεν αποτελεί επιφαινόμενο αλλά υπάρχει διότι υπάρχουν οι ψηφοφόροι του, ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει πως ο λόγος ύπαρξης του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα και μέσο των διεθνών οργανώσεων η βελτίωση του κόσμου, ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θα αποτελεί επάγγελμα των Πασόκων, ένα ΠΑΣΟΚ δίχως τον Γιώργο Παπανδρέου και τους βαρόνους του. (Όσο δεν την δική μου εμμονή στο ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε δύο λόγους: α) δεν πιστεύω στα κόμματα διαμαρτυρίας ενώ εκτιμώ πως μόνον ο δικομματισμό ς εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα), β) διότι ο κ. Βενιζέλος είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

· Να είστε καλά

6 σχόλια:

fanis panagiotopoulos είπε...

δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία "απέδειξε ότι δεν είσαι ελέφαντας" για το σύνολο του άρθρου. θα σχολιάσω απλά μια από τις τελευταίες προτάσεις. Αν το 56% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι βαρόνοι, τότε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μια τεράστια αυλή!

non journalist* είπε...

Ax,, na doume pote 8a einai to pasok ananewmeno kai isxuro, gt eimai nios k upopsiazomai 8a gerasw gia na to dw..

criticalthinking είπε...

@ {le petit journaliste}

Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;
Πως μπορεί να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ όταν το 20% των ψηφοφόρων του είναι πασοκοδίαιτοι, υπο την έννοια του ότι το επάγγελμα τους είναι: ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με ότι αυτό συνεπάγεται;
Πως μπορεί να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ όταν ο πρόεδρος του είναι ο ίδιος και μάλιστα για να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι στον Βενιζέλο, χρησιμοποιεί ως ανάχωμα ότι πιο παλαιοκομματικό υπάρχει;
Πως μπορεί να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ όταν εκβιάζει και απειλεί τα στελέχη του; Όταν απαγορεύει τη σύσταση Ομίλων Προβληματισμού; Όταν η κομματική πειθαρχία κατισχύει της όποιας έννοιας της δημοκρατιάς βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πολυφωνία; Και μάλιστα η κομματική πειθαρχία δεν αφορά κάποιο σημαντικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλα σχετίζεται με τη ψυχολογική κατάσταση του προέδρου μας!- δεν θέλει να νιώθει ότι ενδέχεται να μην τον αγαπούν όλοι!

Πως λοιπόν θα υπάρξει ανανέωση.
Όσον δε αφορά στην ισχυροποίηση,
φοβάμαι ότι ορθώς δεν ισχυροποιείται.Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσον για να επιτύχουμε τα σπουδαία και τα μεγάλα για την ευδαιμονία του συνόλου των κατοίκων στην ελληνική επικράτεια. Και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

criticalthinking είπε...

@fanis panagiotopoulos
Ποτέ δεν είπα ότι το 54% (νοθευμένο βέβαια) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι βαρώνοι.
Βαρώνοι είναι αυτοι οι 6-7 βουλευτές-ex-υπουργοί που σκίζονται να τον υποστηρίξουν.
¨Οπως θα γνωρίζεται ο κάθε βουλευτής έχει και τους ψηφοφόρους του που τους παρασύρει στις αποφάσεις που λαμβάνει.
Οι ψηφοφόροι είναι τριών ειδών:
Αυτοί που είναι βαθυά μέσα στο κόμμα και ζουν απο αυτό,
Αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να ενδιαφέρονται για τα κοινά και να ασκούν κριτική,
Αυτοί που σε επιπεδο περιφέρειας έχουν επιλέξει τους βουλευτες τους και τους ακολουθούν με συγκινητικό αυτοματισμό. Δυστυχώς οι αντίστοιχοι βουλευτές δεν αντιλαμβάνονται πάντα την ευθύνη που έχουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους.

george είπε...

na symvallo sti kouventa sas me kapoies skepseis..gia tin ideologia os tropo zois.. http://georgegiannopoulos.blogspot.com/2008/03/blog-post.html

fanis panagiotopoulos είπε...

'Ολα αυτά που ονειρευόσουν τα βλέπεις σήμερα...αλλά με το Γιώργο πρωθυπουργό!!!